Υλικά για μελομακάρονα:

Μέλι:

Το μέλι είναι εκτιμημένο από τους περισσότερους ανθρώπους

και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι εκτός από εξαιρετική πηγή ενέργειας είναι και ένα εξαιρετικό φάρμακο.

Ένα βαζάκι μέλι λοιπόν περιέχει μεταξύ άλλων: πολλά αμινοξέα όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη και βαλίνη. Πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη c, χρυσίνη και καταλάση. Και τέλος, μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το Ανθόμελο που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι από Μελιτώματα που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών που αποζυμούν τα φυτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μέλι του πεύκου του έλατου και άλλων δασικών φυτών.

Παρόλο που πολλοί δεν το γνωρίζουν, το μέλι έχει πολλές ποικιλίες. Αυτά που τα διαχωρίζει είναι η σύσταση, η ποιότητα και τα οργανοληπτικά στοιχεία. Μερικές ποικιλίες είναι οι εξής:

  • Πευκόμελο. Είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Περιέχει μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος και χαλκός.
  • Μέλη ελάτης. Περιέχει βιταμίνες σε μικρές ποσότητες, αλλά ακόμη και αυτή η ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέλι καστανιάς. Το μέλι αυτό παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείτε καλό μελισσοκομικό φυτό λόγο της εξαιρετικής ποιότητας γύρη που προσφέρει.
  • Θυμαρίσιο. Λόγο του υπέροχου χρώματος του και της υπέροχης γεύσης του, θεωρείτε μέλι άριστης ποιότητας.
  • Μέλι ερείκης. Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’αυτό πωλείτε κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Αυτό το ήξερες;

  • Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως! Αυτό οφείλετε στην αποθήκευση της γλυκόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί αφού μετατρέπεται σε γλυκόζη αυξάνει την περιεκτικότητα της αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου και δραστηριοποιεί την οστεοπόρωση.
  • Γιατρεύει ή ανακουφίζει, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους και έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά.
  • Σε εξωτερική χρήση μπορεί να θεραπεύσει τα εγκαύματα, τις πληγές και ρινοφαρυγγικές παθήσεις.

Το μέλι στη κουζίνα: Κάποτε ήταν το κατεξοχήν γλυκαντικό που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές στα γλυκά τους!

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τα γλυκά και σε βινεγκρέτ και ντρέσινγκ για να νοστιμίσεις τις σαλάτες ή ως μαρινάδα για κρεατικά. Επίσης είναι ιδανικό για να κάνεις κρούστα όταν ψήνεις κρέας στο φούρνο! Εάν γλυκάθηκες αρκετά αλλά θέλεις και άλλο, κάνε μια επίσκεψη στα παρακάτω site:

- http://www.melostagma.gr/?p=p_5&sName=%C3%ED%F9n%DFo%F4%E5-%F4%EF-%CC%DD%EB%E9

- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%BB%CE%B9

- http://www.vita.gr/html/ent/782/ent.5782.asp

- http://www.myself.gr/Article/Health-honey-lindberg/39-4045.html

- http://archive.in.gr/Reviews/chapter.asp?lngReviewID=1668&lngChapterID=1716

- http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_18/11/2008_256671

Αλεύρι:

Αλεύρι είναι μια σκόνη η οποία προέρχεται από τα δημητριακά και άλλες αμυλούχες πηγές τροφίμων. Τις περισσότερες φορές όμως, όταν μιλάμε για αλεύρι εννοούμε κυρίως το σιτάλευρο, το οποίο προέρχεται από το άλεσμα του καρπού του σιταριού.

Καλλιεργείτε σε όλο τον κόσμο και πρόκειται για το δεύτερο παγκοσμίως φυτό σε συγκομιδή μετά το αραβόσιτο.

Η ιδιαιτερότητα του σιταριού είναι ότι ολόκληρο το φυτό είναι εκμεταλλεύσιμο, αφού του καρπός του χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του αλευριού, αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείτε και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων.

Το αλεύρι γίνεται από τα δημητριακά ή από άλλα αμυλούχα φυτά. Πιο συχνά παράγεται από το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σίκαλη και το ρύζι. Επίσης μπορεί να παραχθεί από τα όσπρια, τη σόγια, τα αμύγδαλα και καρπούς δέντρων. Ανήκει στις πρώτες ύλες.

Δυστυχώς δεν μας είναι γνωστό πότε και πώς παρήγαγε για πρώτη φορά ο άνθρωπος το αλεύρι. Το σίγουρο είναι ότι ο τρόπος κατασκευής του κατά την αρχαιότητα δεν διέφερε από τις νεότερες μεθόδους.

Το αλεύρι χωρίζεται σε κατηγορίες οι οποίες χωρίζονται ανάλογα με τον τρόπο αλέσματος, το βαθμό κοσκινίσματος και από την ποιότητα του σιταριού και από των άλλων δημητριακών, απ’ όπου προέρχεται.

Στην κατηγορία του σιταριού τα άλευρα διακρίνονται σε άλευρα σκληρού σιταριού, μαλακού σιταριού και ημίσκληρου. Στα παραγόμενα άλευρα από σκληρό σιτάρι υπάγεται και το σιμιγδάλι.

Με την κατεργασία όλων των ποιοτήτων του σιταριού σε τελειοποιημένους μύλους παράγεται η φαρίνα, το αλεύρι της αρτοποιίας και μακαρονοποιιας.

Έχεις μπερδευτεί από τους διάφορους τύπους αλευριού που υπάρχουν; Αυτός ο μίνι οδηγός ίσως σε βοηθήσει:

Σκληρό αλεύρι: παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι και είναι ιδανικό για να φτιάξουμε ψωμιά, αφού δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι.

Μαλακό αλεύρι: Παρασκευάζεται από μαλακό σιτάρι και είναι ιδανικό για να φτιάξουμε κέικ και μπισκότα.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Είναι μείγμα από σκληρό και μαλακό σιτάρι και χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική αλλά και για να φτιάξουμε ψωμί.

Αλεύρι ολικής αλέσεως: Περιέχει όλο το σπόρο του σιταριού. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί αλλά οι διαδικασία παρασκευής του ψωμιού διαρκεί περισσότερο.

Αλεύρι από σκληρό σιτάρι: ονομάζεται και σεμολίνα. Πρόκειται για το λευκό αλεύρι, το οποίο προέρχεται από το μέτριο άλεσμα της καρδιάς του καρπού του σιταριού. Έχει την μικρότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και την μεγαλύτερη σε πρωτεΐνες. Είναι ιδανικό για την παρασκευή των ζυμαρικών.

Φαρίνα: Παρασκευάζεται από σιτάρι αλλά και από αμυλούχες ρίζες, ενώ εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β και σίδηρο.

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: στο αλεύρι αυτό προστίθεται το αλάτι, το μπεικιν πάουτερ και άλλες διογκωτικές ουσίες. Σε περίπτωση όμως  που εκτεθεί σε υγρασία, χαλάει πολύ εύκολα.

Αλεύρι τύπου 90%: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο. Χρησιμοποιείτε για να φτιάξουμε μαύρα ψωμιά.

Αλεύρι τύπου 70%: Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή λευκού ψωμιού.

Αλεύρι τύπου 55%: Χρησιμοποιείται για ψωμιά πολυτελείας και φρυγανιές.

Αλεύρι από κριθάρι: Αναμιγνύεται συνήθως με αλεύρι από σίκαλη και δίνει χαρακτηριστική ελαφριά πικρή γεύση στο ψωμί μας.

Αλεύρι από καλαμπόκι: Για να φτιάξουμε αρτοσκευάσματα, το αναμειγνύουμε με σιτάλευρο, επειδή από μόνο του δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης, με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει αρκετά.

Αλεύρι από βρώμη: Το αναμιγνύουμε κυρίως με σιτάλευρο. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί αφού, του δίνει μια χαρακτηριστική υγρασία.

Αλεύρι από σίκαλη: Χρησιμοποιείται για ψωμί. Θεωρείται πιο υγιεινό. Δίνει χρώμα στην κόρα του ψωμιού και κάνει πιο μαλακή την ψίχα.

- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9

-           http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1599&Itemid=91

-     http://www.sintagespareas.gr/simboules/afieromata/155-aleiri

Ελαιόλαδο:

Ελαιόλαδο ονομάζεται το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς.

Θεωρείτε βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Στην Ελλάδα χρονολογείτε ότι χρησιμοποιούσαν το λάδι πριν από τα ιστορικά χρόνια.

Εκτός όμως από την μαγειρική το χρησιμοποιούσαν και για φωτισμό (λύχνοι), για τα αρώματα, σαν συντηρητικό, για περιποίηση του σώματος.

Το ελαιόλαδο χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

Παρθένα ελαιόλαδα:

Ονομάζονται έτσι τα ελαιόλαδα που μαζεύονται από τον καρπό της ελιάς μόνο με φυσικούς τρόπους όπως: έκθλιψη, συμπίεση, φυγοκέντριση, διήθηση. Χωρίζεται και αυτό σε 4 κατηγορίες:

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Παρθένο ελαιόλαδο
  • Κοινό παρθένο ελαιόλαδο

Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο

Η διαφορά τους αφορά την οξύτητα τους.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο:

Είναι το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από εξευγενισμό παρθένου ελαιόλαδου.

Ελαιόλαδο:

Προέρχεται από ανάμιξη εξευγενισμένου και παρθένου ελαιόλαδου.

Εκτός από την μαγειρική μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ελαιόλαδο και σαν καλλυντικό. Πως ακριβώς; Διάβασε παρακάτω:

Μαλλιά:

Άπλωσε σε νωπά μαλλιά λίγο ελαιόλαδο και τύλιξε τα με μια ζεστή πετσέτα. Μετά από 20 λεπτά θα είναι πολύ μαλακά και απίστευτα λαμπερά!

Πρόσωπο:

Κάνε λίγο μασάζ στο πρόσωπο με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ιδανικό για ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα!

Ντεμακιγιάζ:

Εάν ταλαιπωρείσαι και εσύ με το να αφαιρείς το μακιγιάζ σου, λίγο ελαιόλαδο πάνω σε βαμβάκι θα σε βοηθήσει απίστευτα!

Χείλη:

Σου τελείωσε το λιποζάν; Μερικές σταγόνες ελαιόλαδου θα δυναμώσει τα σκασμένα και ταλαιπωρημένα χείλη σου!

Νύχια:

Εάν σε ταλαιπωρούνε και εσένα τα πετσάκια και δυσκολεύεσαι να τα αφαιρέσεις ακολούθησε το εξής κόλπο: βύθισε τα χέρια σου σε ζεστό ελαιόλαδο με λίγες σταγόνες λεμονιού και άφησε τα για λίγα λεπτά. Θα σου μαλακώσουν και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρέσεις τα πετσάκια!

Χέρια:

Εάν βαρέθηκες την βαζελίνη και τις κρέμες χεριών κάνε το εξής: πριν κοιμηθείς άλειψε τα χέρια σου με ελαιόλαδο, βάλε βαμβακερά γάντια και κοιμήσου. Το επόμενο πρωί θα έχεις μαλακά χεράκια!

Σώμα:

Στο επόμενο αφρόλουτρο που θα κάνεις, πρόσθεσε μερικές σταγόνες ελαιόλαδου στο νερό. Θα μαλακώσει και θα ενυδατώσει το σώμα σου!

Πέλματα:

Τρίψε λίγο ελαιόλαδο στα σημεία που είναι πιο σκληρά και κοιμήσου. Το πρωί θα είναι πολύ μαλακά για να τα τρίψεις με ελαφρόπετρα!

Σου άρεσαν αυτά που διάβασες; Μάθε ακόμα περισσότερα στα παρακάτω site:

- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%
B1%CE%B4%CE%BF

- http://www.tzavarasoil.gr/node/5

- http://www.medlook.net/kids/oliveoil.asp

- http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=15580&subid=2&pubid=1857666

Καρύδια:

Τα καρύδια, αλλά και οι ξηροί καρποί γενικότερα, είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω το ότι περιέχουν πολλές θερμίδες (30 γρ. καρύδια έχουν 195 θερμίδες).

Τελευταία όμως αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία.

Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες.

Μερικά από τα οφέλη τους είναι:

- Ασπίδα για την καρδιά:

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βλάβες του ζωικού λίπους σε σύγκριση με το ελαιόλαδο.

Επίσης περιέχουν μια ουσία, την αργιρίνη η οποία αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο μειώνει την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων.

Κατά του καρκίνου:

Σύμφωνα με ακόμα μια έρευνα, τα καρύδια περιέχουν μια ουσία (την IPP), η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων και έχει την διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους και να ενισχύει την δράση των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου.

Κατά του διαβήτη:

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέδωσε μια έρευνα τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καρύδια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα καρύδια, πλούσια σε ακόρεστο λίπος, βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης.

Προστασία από τις πέτρες:

Τα καρύδια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο προστατεύει από τις πέτρες στη χολή. Η πολύχρονη έρευνα του πανεπιστημίου του Κεντάκι, έδειξε ότι άντρες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές (πλούσιες σε μαγνήσιο), έχουν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση.

Η αντίστοιχη έρευνα στις γυναίκες έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χοληστερίνης.

Για καλύτερο ύπνο:

Η μελατονίνη η οποία υπάρχει στα καρύδια, αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, κάτι που χαρίζει καλύτερο ύπνο!

Τα καρύδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, αντί για κρέας ή τυρί, στο γάλα με τα δημητριακά στο πρωινό αντί για κάποιο επιπλέον κρουασάν ή μπισκότο, ή για απογευματινή γλυκιά επιλογή μαζί με λίγο μέλι!

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τα καρύδια, τότε δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω site:

- http://www.vita.gr/html/ent/414/ent.8414.asp

- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%AC_
(%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8C

- http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=322007&ct=33&dt=24/03/2010

- http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6062

Μπέικιν Πάουντερ:

Το μπέικιν πάουντερ αποτελείτε από διττανθρακικό νάτριο (σόδα μαγειρέματος) και ένα ή περισσότερα άλατα όπως το κρεμόριο.

Επίσης περιέχει καλαμποκάλευρο για να το προστατεύει από την υγρασία ώστε η χημική του αντίδραση να λειτουργήσει όταν το υγρό στοιχείο θα προστεθεί στο μείγμα.

Το μπέικιν πάουντερ σημαίνει σκόνη ανεβάσματος κέικ, είναι διογκωτικό υλικό και χρησιμοποιείτε για να φουσκώνει τη ζύμη στο ψήσιμο, σε κέικ και αφράτα γλυκά όπως οι βάφλες, οι τηγανίτες κ.τ.λ.

Αποτελείτε από σόδα ψησίματος και κρέμα του ταρτάρου (οξύ) με καλαμποκάλευρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις στα παρακάτω site:

- http://www.slang.gr/lemma/show/mpeikin_paounter_6595:%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%
8A%CE%BA%CE%B9%CE%BD_%CF%80%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BD%
CF%84%CE%B5%CF%81

- http://translate.google.gr/translate?hl=el&langpair=en%7Cel&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Baking_powder

- http://translate.google.gr/translate?hl=el&langpair=en%7Cel&u=http://chemistry.about.com/cs/foodchemistry/f/blbaking.htm

Κονιάκ:

Κονιάκ ονομάζεται το brandy που παράγεται στην περιοχή της πόλης Cognac. Πρόκειται για ονομασία προέλευσης που κατοχυρώθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εδώ ισχύει η φράση όσο το παλαιότερο τόσο το καλύτερο!

Η ιστορία του ξεκινάει από το χαλασμένο κρασί, και είναι ως εξής:

Τον 13ο αιώνα οι Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν βαρέλια κρασιού από την Γαλλία στη Βόρειο Ευρώπη. Συχνά όμως, επειδή το ταξίδι ήταν μεγάλο το κρασί χαλούσε.

Έτσι άρχισαν να αποστάζουν το κρασί πριν από το ταξίδι και να φτιάχνουν το “καμένο κρασί”, ένα είδος brandy.

Έναν αιώνα αργότερα όμως οι Γάλλοι βρήκαν καλύτερη λύση. Αποστάζανε το κρασί δύο φορές και το παλαίωναν σε ξύλινα βαρέλια.

Έτσι προέκυψε ένα ποτό που είχε πιο ήπια γεύση από το brandy.

Έτσι γεννήθηκε το κονιάκ!

Από την δεκαετία του 1930, η Γαλλική κυβέρνηση έχει περιορίσει την παραγωγή κονιάκ σε 6 περιοχές του Πουατού Σαρέντ .

Σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία, ένα ποτό δεν μπορεί να λέγεται κονιάκ, αν δεν προέρχεται από την συγκεκριμένη περιοχή.

Το κονιάκ ταξινομείτε με βάση την παλαίωση, ως εξής:

  • 3 αστέρων. Τουλάχιστον τριών χρόνων
  • VSOP (Very Superior Old Pale). Τουλάχιστον τεσσεράμισι ετών.
  • Grand Reserve- Napoleon. Τουλάχιστον εξήμιση ετών.

Στη μαγειρική χρησιμοποιούμε το κονιάκ για να δώσουμε μια γλυκιά γεύση αλλά και ωραίο άρωμα!

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα ρίξε μια ματιά στα παρακάτω site:

- http://www.hungry.gr/thirsty/drinks/cognac.asp

- http://www.monopoli.gr/SPIRITS/spirits/item/60-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CE%BA

- http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/el/Cognac_(drink)



Leave a Reply

Newsletter

Headline

Υποστηρικτής Σελίδας: Μέλι Attiki